TA-Yhtiöiden tavoitteena on pienentää asumisen hiilijalanjälkeä monin tavoin. Lainsäädännöllisten velvoitteiden lisäksi etsimme erilaisten kokeiluhankkeiden kautta mahdollisuuksia keventää asumisen päästökuormaa ja tukea kestävää asumista. Keväällä 2022 asensimme aurinkosähköjärjestelmän neljään asuinkohteeseemme Espoossa ja Vantaalla. Onnistunut kokeilu saa myös jatkoa.

 TA-Yhtiöt otti aurinkosähkön käyttöön neljässä kohteessa

Energiankulutuksen pienentäminen, päästöttömän energian käyttö ja liikenteen sähköistymisen tukeminen ovat ympäristövastuun ydinalueita, joita TA-Yhtiöt haluaa osaltaan edistää.

– Päästötöntä energiaa voi hankkia energiamyyjältä tai sitä voi tuottaa ja kuluttaa myös kiinteistöissä. Kesällä 2021 käynnistimme selvityksen aurinkosähköjärjestelmien hyödyntämisestä asuinkohteissa. Selvityksen pohjalta ryhdyimme saman tien toteuttamaan aurinkosähkön pilotointia. Kokeilukohteiksi valittiin neljä pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa asumisoikeustaloa, TA-Yhtiöiden kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev kertoo.

Aiemmin olemme varustaneet joitain kiinteistöjämme aurinkosähköjärjestelmillä uudisrakentamisen yhteydessä. Nyt keskitymme olemassa olevaan kiinteistökantaan.

Aurinkopaneeleja katoille ja voimalat käyttöön

Yhteistyökumppaniksi valikoitui Solarvoima Oy, jonka kanssa tehtiin urakkasopimus loppuvuodesta 2021 ja aloitettiin suunnittelu.

– Asennukset aloitettiin maaliskuun alussa, ja neljän asuinkohteen työt valmistuivat huhtikuun puolessa välissä sovitun aikataulun mukaisesti, kertoo Solarvoiman toimitusjohtaja Lauri Hietala.

Solarvoima on toimittanut TA:lle aurinkopaneeleja, joiden kokonaisteho on 73 kilowattipiikkiä. Tämä määrä paneeleja tuottaa noin 60 000 kilowattituntia aurinkosähköä vuodessa vähentäen 7,9 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Tuotettu aurinkosähkö käytetään pääasiassa kiinteistöissä, vain muutama prosentti tuotetusta energiasta syötetään verkkoon.

Aurinkosähköjärjestelmät toteutettiin asumisoikeuskohteisiin Currenkuja 3, Husbackankuja 8 ja Keltasafiirinpolku 6 Vantaalla sekä Saunalahdenkatu 12 Espoossa.

Nyt on jo päätetty, että kokeilu saa myös jatkoa.

– Tulokset ovat olleet jo lyhyessä ajassa niin hyviä, että aiomme laajentaa aurinkosähkön käyttöä useisiin kohteisiin. Seuraavat kohteet ovat jo suunnitteilla, hankkeen projektipäällikkö Juuso Nissinen TA-Yhtiöistä kiteyttää.

Katso alta video aurinkopaneelien asennuksesta.

Ajankohtaista