Helsingin Jätkäsaaressa, osoitteessa Länsisatamankatu 36 ja Hyväntoivonkatu 4 sijaitsevan, palkitun kerrostalokohteemme upea kattoterassikokonaisuus on tänä kesänä avattu kävijöille tapahtumien muodossa. Kesäkuun alusta alkaen kattoterasseilla on nähty Viirus teatterin Jätkäsaaren sydän -kävelyretken mallisen teatteriesityksen kohtauksia. Kesäkuun puolivälissä kattoterassiin tutustuvat kansainvälisen asumiseen keskittyvän International Social Housing Festivalin vieraat.

Ainutlaatuisen Vihreistä vihrein- pilottihankkeen ”äiti”, ihastuttava Taina Suonio, on mukana näissä kahdessa eri tapahtumassa. Taina on kansainvälisesti menestynyt maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi, joka johdattaa kattoterassilla vierailijat syvälle biodiversiteettikaton ihmeellisyyksiin, rauhoittavaan metsämarjapuutarhaan ja monipuolisesti hyödynnettävään keittiöpuutarhaan.

Viherkeidas asukkaiden käyttöön

Vihreistä Vihrein -asuinkorttelissa viherrakentamisella on ollut poikkeuksellisen suuri rooli, kohteesta haluttiin tehdä niin vihreä kuin mahdollista ja rakentaa asukkaille viihtyisä ajanviettopaikka. Kerrostalokokonaisuudessa on 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa ja kaiken kaikkiaan 2256 m² kasvikattoa ja kattopuutarhaa. Asukkaiden käytössä on viljelypuutarha, upea kasvihuone terassipöytineen, marja- ja hedelmätarhat sekä tilavat kerhohuoneet. Kadunpuoleisia julkisivuja koristaa muun muassa köynnöskasvillisuudesta muodostuva viherjulkisivu.

Kokonaisuuden kasvillisuuteen on valittu kotimaisia lajikkeita, kuten pihlajia, herukoita, omenoita, kissankelloja, pajuja. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat olleet läsnä hankkeen toteuttamisen eri vaiheissa. Kohde on ollut myös osana viherkattotutkimusohjelmaa. Korttelikokonaisuudessa on tutkittu muun muassa lajikkeiden menestymistä haastavissa sääolosuhteissa, julkisivujen viherrakentamisen vaikutusta kesäkuukausien ylilämmön torjuntaan ja viherkaton käytön vaikutusta asukasviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen.

Ainutlaatuinen pilottikohde sai The Scandinavian Green Roof Award 2018 -palkinnon sekä Rakentamisen ruusun 2017.

Lue lisää:

Ympäristöbiologi (FM), maisemasuunnittelija, hortonomi ja tutkija Taina Suonio

Viirus Teatteri   

International Social Housing Festival

Pohjoismainen viherkattopalkinto Vihreistä vihrein -kerrostalolle

Vihreistä vihrein | Länsisatamankatu 36 / Hyväntoivonkatu 4, Helsinki

Viljelyä ja luonnon moni¬muotoisuutta viherkatoilla – ainutlaatuinen asuin¬kortteli Jätkäsaaressa

Ajankohtaista