Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -kerrostalokohteen kattoterassikokonaisuus oli tiistaina 14.6. avoinna asumiseen keskittyvän kansainvälisen tapahtuman vieraille. Kansainväliset vierailijat olivat todella vaikuttuneita siitä, kuinka viihtyisiä kattopuutarhat olivat. Kiitosta sai erityisesti se, että katoilla oli omat teemat.

Taina Suonio
Taina Suonio esitteli kansainvälisille vieraille ainutlaatuista kattoterassikokonaisuutta kohtuuhintaisen asumisen tapahtumassa.

Kohtuuhintaiseen asumiseen keskittyvä International Social Housing Festival (ISHF) -kaupunkifestivaali on koonnut kuluvalla viikolla Helsinkiin satoja asumisen ammattilaisia ja asiantuntijoita, tutkijoita, rakennuttajia sekä arkkitehteja ja suunnittelijoita ympäri maailman. Festivaalin ohjelma koostuu seminaareista, kohdevierailuista, työpajoista, näyttelyistä ja verkostoitumistilaisuuksista, joita on yhteensä noin 80. Tiistaina 14.6. avoinna ollut Vihreistä vihrein -kerrostalon kattoterassi oli yksi näistä kohteista.

Festivaalin keskeisin ajatus on, että hyvä asuminen on jokaiselle hyvän elämän perusta läpi elämänkaaren: perheille, sinkuille, nuorille, ikäihmisille, vajaakuntoisille. Helsingin ISHF-festivaalin pääjärjestäjä on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) pääkumppaneinaan Helsingin kaupunki ja Housing Europe. Festivaali järjestetään Helsingissä 14.–17.6.2022.

Vihreistä vihrein biodiversiteettikatto

Arvokasta tietoa kasvikatoista ja kaupunkivihreyttämisestä

Ainutlaatuisen Vihreistä vihrein- pilottihankkeen ”äiti”, Taina Suonio esitteli vieraille ainutlaatuista kattoterassikokonaisuutta yhteensä seitsemällä ohjatulla kierroksella. Kansainvälisesti menestynyt maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Suonio johdatti kattoterasseilla vierailijat syvälle biodiversiteettikaton ihmeellisyyksiin, rauhoittavaan metsämarjapuutarhaan ja monipuolisesti hyödynnettävään keittiöpuutarhaan. TA-Yhtiöiden myyntiorganisaation edustajat esittelivät kävijöille suomalaista asumisoikeus- ja vuokra-asumista.

– Vierailijat olivat hämmästyneitä, että äärevistä kasvuolosuhteista huolimatta kasvillisuus oli hyvin monimuotoista. Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus - Kasvikatot ja viherseinät osaksi kaupunkia -tutkimusryhmän linkittäminen hankkeeseen sekä moniulotteinen tutkimustyö ja siihen liittyvät tulokset koettiin edistykselliseksi ja tärkeäksi, jotta tulevaisuuden kaupunkisuunnittelua voitaisiin kehittää. TA:n suuri panostus hankkeessa on merkittävää, ja jopa ennen kuulumatonta. Se, että Vihreistä vihrein -hanke kaikkine upeine kasvikattoineen on ollut Jätkäsaaren halvin kohde rakentaa, tuntui monesta vierailijasta uskomattomalta, Taina Suonio kertoo.

Palkittu Vihreistä vihrein -kerrostalokokonaisuus sijaitsee Helsingissä osoitteessa Länsisatamankatu 36 ja Hyväntoivonkatu 4. Viherrakentamisella on ollut tässä vuonna 2017 valmistuneessa kokonaisuudessa poikkeuksellisen suuri rooli – korttelista haluttiin tehdä niin vihreä kuin mahdollista ja rakentaa asukkaille viihtyisä ajanviettopaikka. Kerrostalokokonaisuudessa on 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa ja kaiken kaikkiaan 2256 m² kasvikattoa ja kattopuutarhaa. Asukkaiden käytössä on viljelypuutarha, upea kasvihuone terassipöytineen, marja- ja hedelmätarhat saunaosastoineen sekä tilavat kerhohuoneet.

Kokonaisuuden kasvillisuuteen on valittu kotimaisia lajikkeita, kuten pihlajia, herukoita, omenoita, kissankelloja, pajuja. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat olleet läsnä hankkeen toteuttamisen eri vaiheissa. Kohde on ollut myös osana viherkattotutkimusohjelmaa. Korttelikokonaisuudessa on tutkittu muun muassa lajikkeiden menestymistä haastavissa sääolosuhteissa, julkisivujen viherrakentamisen vaikutusta kesäkuukausien ylilämmön torjuntaan ja viherkaton käytön vaikutusta asukasviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen.

– Vihreistä vihrein -kohde on toiminut malliesimerkkinä niin Suomessa kuin muualla Pohjoismaissa sekä nyt myös globaalisti siinä, mitä kaupunkivihreyden avulla voidaan saavuttaa, kun tahtotila on korkealla. Voin näin kohteen 'äitinä' kiittää visionääristä 'isää', Markku Hainaria, Helsingin kaupunkia luottamuksesta sekä TA:ta siitä, että lähtivät tähän 'Pelle Peloton' -projektiin mukaan. Vihreistä vihrein on ainutlaatuinen siksi, että se on jo heti alusta ollut linkitettynä monialaiseen tutkimukseen. Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus - Kasvikatot ja -viherseinät osaksi kaupunkia -tutkimusryhmä kokonaisuudessaan tuottaa pitkäaikaisen seurannan avulla tutkimustietoa, jota voidaan hyödyntää monella eri tasolla tulevaisuuden asumisessa ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi kaupunkiympäristössä, Taina Suonio sanoo.

Lisätietoa ISHF-festivaalista ja festivaaliohjelma: https://socialhousingfestival.eu/

Lisätiedot: FM, ympäristöbiologi, maisemasuunnittelija Taina Suonio Roslings Manor Gardens www.rmgardens.fi
+358 50 44 35 789

 Vihreistä vihrein keittiöpuutarha Jätkäsaaressa

Ajankohtaista