Asumisviihtyvyyteen vaikuttavat monet tekijät. Yksi näistä on huoltoyhtiön toiminta. Yli 700 kohteessamme toimii lähes 100 huoltoyhtiötä, jotka huolehtivat asuntojen ja kiinteistöjen korjaus-, huolto- ja ylläpitotoimista. Kilpailutamme huoltoyhtiöiden sopimukset säännöllisesti ja pyrimme löytämään yhteistyökumppanit, jotka pystyvät suorittamaan sovitut työt laatuvaatimustemme mukaisesti.

Huoltohenkilöiden työpäivät ovat mukavan monipuolisia, ainoastaan työaika pysyy samana – jos sekään. Arkisin töitä tehdään 7.00–15.30 välillä, mutta talvella työpäivät usein venyvät lumentulon myötä, sanoo Sinimäen Kiinteistöhoito Oy:n työnjohtaja Aki Savolainen.

Varsinaisten huoltotöiden ja varaosien noudon lisäksi työpäivä sisältää töiden vastaanottoa, aikataulutusta ja kirjausta sähköiseen huoltosovellukseen. Huoneistojen sekä kiinteistön huolto- ja ylläpitotyöt ovat ympäri vuoden samankaltaisia, vaikka vuodenajat tuovatkin omat vaihtelunsa tehtäviin.

Huoltohenkilöt vastaavat yleensä itsenäisesti oman työpäivänsä kulusta, työtehtävien aikataulutuksesta sekä töiden suorittamisesta. Talviaikoina runsaat lumisateet tuovat omat haasteensa aikatauluihin, sillä lumityöt saattavat siirtää huoltotöiden suorittamista jopa päivilläkin eteenpäin. Asukkaan kanssa sovitut huoltokäynnit pyritään hoitamaan sovittujen aikataulujen mukaisesti.

Parhaita ovat työtehtävät, joissa tapaa asukkaan

Aki Savolainen on toiminut huoltoalalla jo yli kaksikymmentä vuotta. Tällä hetkellä Aki työskentelee Sinimäen Kiinteistöhoidossa työnjohtajana ja väliaikaisena
toimitusjohtajana. Akin mielestä ehdottomasti parhaita ovat ne työtehtävät, joissa tapaa asukkaan huoltokäynnillä.

– Heidän kanssaan tulee keskusteltua muustakin kuin pelkistä työasioista.Useamman työvuoden aikana on tullut ”naama” tutuksi usean asukkaan kanssa, Aki sanoo.

– Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana perustyö kiinteistönhoidossa ei ole juurikaan muuttunut. Kulku- ja ajoväylät aurataan entiseen tapaan ja kesäisin työllistää nurmialueiden leikkaus.

Työvälineet ja -koneet ovat sen sijaan kehittyneet merkittävästi. Ne ovat tehokkaampia ja käyttäjäystävällisempiä. Toki ”entisaikojen luottoratsut” ovat pysyneet samoina. Piha-alueiden roskakierroksilla vedetään tänäkin päivänä perässä roskakonttia ja luutaa, Aki kertoo.

Ruutuvihosta sähköisiin huoltosovelluksiin

Kiinteistö- ja hälytysautomatiikka, huoltotöiden tilaus ja kirjaus sekä kulutusten kirjaus ovat muuttuneet vuosien varrella. Akin mukaan ero on yhtä selkeä kuin yöllä ja päivällä. Se mikä ennen oli lämmönjakohuoneen ruutuvihossa tai huoltohenkilön muistinvarassa, kirjataan nykyään erilaisiin sähköisiin huoltosovelluksiin.

– Sovellukset helpottavat ja nopeuttavat huoltotöiden selvittämistä ja kartoittamista sekä energiankulutusten seurantaa, Aki sanoo.

Kiinteistöautomatiikassa tapahtuva häiriö tulee nopeasti huoltoyhtiön tietoon tekstiviestillä tai sähköpostilla. Huoltoyhtiö voi tarkistaa häiriön aiheuttajan etäyhteyksien avulla älylaitteilla. Näistä etäyhteyksistä on myös hyötyä asukkaille, esimerkiksi talviaikana lämmityksen reistaillessa. Näin huolto pystyy nopeasti reagoimaan häiriöihin ja aloittamaan huoltotoimet jo ennen kuin asuntojen lämpötila laskee niin, että asukkaat ilmoittavat asiasta huoltoyhtiölle. Aiemmin tieto tuli vasta siinä vaiheessa huollon tietoisuuteen, kun asukas etsi jo lisäpeittoapäälleen ja villasukkia jalkoihin, sekä ihmetteli viileyden tuntua asunnossa.

Käytettävissä yötä päivää – vuoden jokaisena päivänä

Huoltotyöt hoituvat yleensä ilman suurempia vastoinkäymisiä. Toisinaan asiat pitää saada hoidettua pelkällä elekielellä, kun yhteistä kieltä ei löydy, mutta niinkin hommista selviää.

– Henkilökohtaisesti haasteita työhön on tuonut iän karttuessa yölliset heräämiset päivystystyökeikoille sekä talvella lumitöihin. Kyllä niihin heräämään jaksaa ja pystyy, mutta toipuminen niistä vie nykyisin enemmän aikaa kuin nuorempana, Aki veistelee.

Huoltoyhtiö toimii yötä päivää koko vuoden ympäri. Aina joku huoltohenkilöistä on päivystysvuorossa, joka kestää viikon kerrallaan. Asukas voi nukkua yönsä rauhassa, kun tietää että päivys tysapua on aina tarvittaessa saatavilla. Kun huoltohenkilön puhelin pirisee, hyppää hän autonrattiin vaikka keskellä yötä.

Aina kannattaa kysyä ja ilmoittaa asioista

– Aina kannattaa soittaa ja kysyä huoltohenkilöltä, mikäli jokin asia mietityttää tai askarruttaa mieltä, koskien asuntoa tai asumista yleensä. Huoltohenkilö kyllä neuvoo asiassa ja opastaa keneen tai minne asukkaan tulisi asian tiimoilta olla yhteydessä, Aki neuvoo.

– Suosittelen ilmoittamaan matalalla kynnyksellä vioista tai puutteista asunnossa ja kiinteistöissä, mikäli niitä havaitsee. Vielä tähän päivään mennessä en ole törmännyt yhteenkään itse korjaantuvaan vikaan tai puutteeseen, on se sitten ollut vuotava wc-istuin tai löysällä oleva ulko-oven kahva. Ajoissa kun asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle tai huoltohenkilölle, voivat korjauskustannuksetolla huomattavasti pienemmät. Tämä myös vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin, kun korjaus- ja huoltokustannuksiin ei kulu niin paljoa rahaa, Aki kannustaa.

Keneen otan yhteyttä?

HUOLTO
• vikailmoitukset
• ovien avaukset
• piha-alueiden hoito
• äkillisissä ja akuuteissa vahinko
tilanteissa soita huoltoyhtiön
päivystysnumeroon

KIINTEISTÖMANAGERI
• asuntotarkastukset
• asuntoremontit

KIINTEISTÖSIHTEERI
• avainasiat
• autopaikat
• vuokrien ja vastikkeiden
maksuliikenne
• asukasmuutokset
• talonkirjaotteet

Palvelupyynnöt ja vikailmoitukset

 

 

 

 

Ajankohtaista