Tuleeko Siilinjärven kunnan nimi sittenkään siileistä? Lue tarina nimen takaa.


Tammirannantie1”Yleisesti asiaa tuntemattomien keskuudessa arvellaan perusteena paikkakunnan nimelle "Siilinjärvi" olevan eläimen, nimittäin siilin. Tuolla sarkahousuissa takapihoillamme kesäisin vullastelevalla, sympaattisella piikkipallolla ei kuitenkaan alun perin ole mitään tekemistä paikannimen "Siilinjärvi" kanssa. Nyttemmin siiliä ja sen kuvaa käytetään monissa paikkakuntaan liittyvissä logoissa ja sen myötä virheellinen käsitys paikannimen alkuperästä on vahvistanut "virheellistä" alkuperätietoa paikannimen Siilinjärvi synnystä.

Siilinjärvi on ikivanhaa asuinaluetta. Siilinjärven Pöljältä (on siilinjärveläinen kylä eikä asukas) on löydetty runsaasti esineistöä, mm. saviastioiden paloja, jotka ovat peräisin kampakeraamiselta ajalta.

Myöhemmin Siilinjärvellä on asustanut saamelaisia. Alue on ollut saamelaispaimentolaisten asuinpaikkana kesäisin. Muinaisen saamenkielen sana "siidi" on merkinnyt kesäpaikkaa ja se on antanut yhdessä paikkakunnan järvien kanssa paikalle nimen "Siidinjärvi". Nimi on aikojen saatossa muuttunut muotoon Siilinjärvi. Paikkakunta sijaitsee n. 25 km Kuopion torilta pohjoisen ja on tällä hetkellä lähes 25 000 asukkaan vireä, itä-suomalainen kehittyvä kunta, joka täytti vuonna 2015 90 vuotta.”

Kirjoittaja: Pertti Tuhkanen, Siilinjärvi

Juttu on Kadunnimien tarinoita-kilpailustamme, jossa pyysimme tarinoita oman kotikadun tai asuinalueen nimen taustalta.

Tutustu asuntoihimme Siilinjärvellä:

Huom! Voit jättää asuntohakemuksen, vaikka mieleistäsi asuntoa ei olisikaan juuri nyt vapaana tai vapautumassa. Tarjoamme vapautuvia asuntoja aina ensiksi hakemuksen jo jättäneille.


Lue lisää kadunnimien ja asuinalueiden tarinoita ja historiaa:

Ajankohtaista