Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttuu asumisoikeuslain uudistuksen myötä. Järjestysnumero haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta ARAsta. Vanhoilla kuntien myöntämillä numeroilla voi kuitenkin hakea asuntoa vielä 31.12.2023 asti.

JTP17527 1

Asumisoikeusasuntoja haetaan jatkossakin kaksivaiheisesti: ensin haetaan järjestysnumero ja sitten lähetetään asuntohakemus.

Järjestysnumeroita voi 1.9.2023 alkaen hakea ainoastaan ARAn järjestysnumeropalvelusta. Kunnat eivät enää myönnä uusia asumisoikeuden järjestysnumeroita.

Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 voit hakea asuntoa sekä aiemmin hakemallasi kuntakohtaisella numerolla että ARAn koko maan kattavalla järjestysnumerolla. Kuntien myöntämien numeroiden voimassaolo päättyy 31.12.2023 eikä niillä tämän jälkeen enää voi hakea uutta asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus myös yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia.

Näin haet asumisoikeuden järjestysnumeron 1.9. alkaen

Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta. Asunnon hakijalla tai asunnon hakijaperheellä, jos perhe on yhdessä hakijana, voi olla vain yksi voimassa oleva numero kerrallaan. Järjestysnumeron hakeminen maksaa 9,20 €.

Hae asumisoikeuden järjestysnumero Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Voit hakea asumisoikeuden järjestysnumeroa ARAsta 1.9.2023 alkaen kahdella tavalla:

1. Hae järjestysnumero sähköisesti

  • Kirjaudu ARAn järjestysnumeropalveluun Suomi.fi-tunnistautumisella eli esim. verkkopankkitunnuksillasi.
  • Täytä järjestysnumerohakemus.
  • Maksa järjestysnumeron hinta 9,20 euroa

2. Hae järjestysnumero paperilomakkeella

  • Tulosta ladattava lomake ARAn verkkopalvelusta tai nouda lomake valtion, kuntien ja asumisoikeusyhteisöjen palvelupisteistä.
  • Täytä hakemuslomake ja maksa järjestysnumeron hinta 9,20 €.
  • Toimita hakemus ja maksukuitti numeron hakemisesta postitse ARAan.
  • Saat järjestysnumeron ARAlta postitse, kun ARA on käsitellyt hakemuksesi.

Kun olet saanut järjestysnumeron, voit hakea asumisoikeusasuntoja!


Lue lisää ARAn sivuilta

Ajankohtaista