Asumisoikeusasuminen täyttää tänä syksynä 25 vuotta. Asumisoikeusasuntoja on tällä hetkellä yli 44 000 ja niissä asuu noin satatuhatta ihmistä. Asuntoja on ympäri Suomen, mutta suurin osa niistä sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai muissa kasvukeskuksissa. Vaiherikas historia on koottu 25-vuotisjuhlan kunniaksi historiikiksi.

Asumisoikeusjärjestelmän juuret ovat 1980-luvun lopulla, jolloin asuntojen hinnat nousivat ja asuntolainojen korot olivat nykypäivään verrattuna hyvin korkealla. Koska asuntojen hinnat karkasivat erityisesti nuorten käsistä eikä vuokra-asuntoja ollut tarpeeksi tarjolla, perustettiin tilannetta helpottamaan asumisoikeusjärjestelmä.

Laki asumisoikeusasumisesta tuli voimaan heinäkuussa 1990 ja ensimmäiset asumisoikeustalot valmistuivat vuonna 1991. Aluksi asumisoikeusjärjestelmä suosi alle 35-vuotiaita ja asunnon hakijoille oli tulorajat. Nykyisin tulorajoja ei ole ja asumisoikeusasuntoa voi hakea henkilö, joka on vähintään 18-vuotias ja jolla ei ole haettavan asunnon alueella omistusasuntoa eikä varoja sen hankkimiseen. Varallisuutta saa olla alle puolet vastaavan alueen myytävien asuntojen arvosta. Varallisuusehto ei kuitenkaan koske yli 55-vuotiaita.

Kiinnostus asumisoikeusasuntoihin on ollut suurta heti alusta alkaen ja asumismuoto on edelleen suosittu. Vuoden 2015 aikana asumisoikeusasuntoihin jätettiin yli 50 000 hakemusta. Tällä hetkellä ympäristöministeriössä on valmisteilla asumisoikeuslain muutostyö, jolla asumisoikeusjärjestelmä pyritään päivittämään nykypäivään.

Lue lisää asumisoikeuden 25-vuotisesta historiasta Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n kustantamasta historiikistä. TA-Asumisoikeus Oy on osa Suomen Asumisoikeusyhteisöjä, jonka tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista.

asumisoikeus 25 vuotta pieni 

Ajankohtaista