Puutarha-alalta kirjanpitäjäksi – Lauran innostus kirjanpitoa kohtaan syttyi innosta oppia uutta

Kirjanpitäjä Laura Piirainen on työskennellyt TA-Yhtiöissä helmikuusta 2012 alkaen. Hän otti lyhyen määräaikaisen sijaisuuden TA:lla vastaan, vaikka tarjolla olisi ollut vakituinen pesti tilitoimistosta.     – Tuntui vahvasti siltä, että tämä on kiinnostava paikka ja haluan tarttua tähän, Laura kertoo. Riskinotto kannatti, sillä Lauralle avautui melkein heti vakituinen paikka ja hän pääsi nopeasti sisään asuntoliiketoiminnan kirjanpidon saloihin.

laura piirainen 1501 v2

Omaa työtä saa kehittää

Laura kiittelee, että päivittäisten rutiinitöiden ohella hän on päässyt mukaan kehitysprojekteihin. – TA:lla on hyvät mahdollisuudet kehittää omaa työtä ja työntekijöiden näkemyksiä otetaan mielellään vastaan. Oma aktiivisuus on isossa osassa ja ideoinnille on annettu tilaa, jos siihen vain on halua.

Laura on ollut mukana laskujen kierrätysohjelman sekä taloushallinnon ohjelmiston uusimisessa. – Projekteihin pääseminen on ollut mukavaa, sillä sitä kautta pääsee vaikuttamaan ohjelmistojen toimintaan ja omaan työhön. Taloushallinto muuttuu ja sähköistyy koko ajan, mutta töiden loppuminen ei pelota. Meilläkin pyritään saamaan paljon automaatiota, mutta ihmisiä tarvitaan siitä huolimatta edelleen, Laura sanoo.

Laura kertoo, että myös työtavat ja työrytmin on saanut itse määritellä tietyissä puitteissa. – Tilinpäätösaikoina tällä alalla työskentelevän täytyy tosin varautua joustamaan, mutta se ei haittaa, kun tietää että työajoissa on muina aikoina joustoa. Joustavat työajat helpottavat tosi paljon arkea. Tämä on perheystävällinen yritys, jossa perheellisen ihmisen on hyvä olla töissä. Työnantajana TA on sellainen, että monet viihtyvät täällä tosi pitkään, Laura kertoo.

 

Kirjanpitäjä toimii taloushallinnon moniosaajana

Kirjanpitäjien työtehtävät riippuvat paljon toimialasta, jolla työskennellään. Asuntoliiketoiminnan puolella työ on hyvin säännöllistä, sillä tietyt toiminnot tehdään kuukausittain rutiininomaisesti. – Taloyhtiöillä on kuukausittain tietyt laskut, joita kierrätämme. Katsomme myös, että kulut ovat oikeilla tileillä ja kirjanpito on johdonmukaista, Laura kertoo.

Kirjanpitäjä toimii taloushallinnon moniosaajana. Kirjanpitäjän työhön kuuluu paljon ongelmaratkaisua ja tiedon etsintää, jotta tietää, kuinka kirjata jokin asia kirjanpitoon. – Jatkuvasti tehdään myös valmistelevaa työtä tilinpäätöksiä varten; tutkitaan tilejä ja tarkastellaan raportteja analyyttisesti. Pyrimme siihen, että koko ajan olisi saatavilla mahdollisimman valmista tietoa raportteja varten. Työssä onkin palkitsevaa se, että mitään ei voi jättää rästiin, sillä asiat täytyy tehdä tiettyinä aikoina ja tiedon pitää olla jatkuvasti ajantasaista, Laura toteaa.

– Lyhyesti voisi kiteyttää, että kirjanpitäjä kirjaa yhteen kaikki yrityksen liiketapahtumat vuoden aikana, Laura tiivistää. Tietoa tarvitaan yritysjohdon, verottajan ja muiden sidosryhmien käyttöön. Kirjanpitäjän työ on itsenäistä, mutta ongelmallisiin asioihin mietitään ratkaisuja yhdessä. Esimerkiksi kiinteistöalalla kirjanpitäjä on tiiviissä yhteistyössä isännöitsijän ja kiinteistösihteerin kanssa, Laura kertoo.

Kirjanpitäjältä vaaditaan soveltuvaa koulutusta, vähintään taloushallinnon ammattitutkintoa, sekä lisäksi tarkkuutta, täsmällisyyttä ja aikatauluissa pysymistä. – Täytyy myös olla vastuuntuntoinen ja huolehtia, että tiedot ovat oikein. Näppäilyvirheitä sattuu kirjanpitäjillekin ja omat virheensä täytyy osata nähdä. Analyyttisestä ajattelutavasta on hyötyä kokonaisuuksien hahmottamisessa, mikä on tässä työssä tärkeää, Laura kertoo.

 

Puutarha-alalta lopulta kirjanpitäjäksi

Laura on alkuperäiseltä ammatiltaan floristipuutarhuri, mutta innostus kirjanpitoalalle syttyi aivan toisen työn kautta. – Olin töissä kuntosalilla, jossa hoidin kaikenlaisia päivittäisiä asioita. Tehtäviini kuului myös raportoida tilitoimistolle, enkä ymmärtänyt raportoimistani asioista juuri mitään. Silloin sisuunnuin ja ajattelin, että vielä jonain päivänä osaan nämä kaikki asiat, Laura muistelee hymyillen.

Asia kuitenkin unohtui, mutta muistui jälleen mieleen, kun uusien työtehtävien miettiminen kävi myöhemmin ajankohtaiseksi.
– Opiskelin aikuiskoulutuksena taloushallinnon ammattitutkinnon, johon kuului palkkahallintoa, kirjanpitoa, tilinpäätöstä sekä yleinen taloushallinto-osio. Lisäksi suoritin yrittäjän ammattitutkinnon, josta on hyötyä siinä, että osaan nähdä asiat myös yrittäjän näkökulmasta ja ymmärrän liiketoiminnan prosesseja. Valmistuttuani olin välillä lasten kanssa kotona ja työskentelin pari vuotta tilitoimistossa ennen kuin aloitin työt TA:lla.

– Myöhemmin olen ymmärtänyt, että tällainen työ sopii minulle ja luonteelleni todella hyvin, Laura kertoo.

Ajankohtaista