Espoon Kalajärvelle, Örkkiniittyyn valmistui syksyllä 2017 tilavia asumisoikeusasuntoja. Erikoisuutena näissä kaikissa pari- ja erillistaloissa on, että sähköauton saa ladattua kätevästi omassa ulko-oven läheisyydessä olevassa autokatoksessa. Örkkiniityn kaikki 40 asuntoa ovat isoja 89-169 neliön perheasuntoja.

Sähköautonlatauspisteen lisäksi jokaisen asunnon yhteydessä on myös tavallinen lämpöpistoke. Tavallinen lämmityspistoke ei sovellu sähköauton lataukseen kuin tilapäisesti, sillä se haparoituu, ylikuumenee ja rikkoutuu helposti sähköautoa ladattaessa.

Schneider Electricin toimittamat latauspisteet ovat mode 3 -luokan latausasemia, jotka ovat hitaampia, mutta huomattavasti edullisempia ja vähemmän sähköverkkoa kuormittavia kuin esimerkiksi huoltoasemilla käytössä olevat pikalatauspistokkeet. Sähköautonlatauspistokkeiden asentaminen rakennusvaiheessa on jälkiasennukseen verrattuna jopa 500 euroa halvempaa autopaikkaa kohden, joten investointi nähtiin kannattavana satsauksena tulevaisuuteen.

Suomessa on Trafin mukaan tällä hetkellä noin 1300 sähköautoa. Määrä on voimakkaassa kasvussa ja esimerkiksi Fortumin hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 10 % suomalaisista uskoo omistavansa sähköauton viiden vuoden kuluttua. Sähköautojen suosiota rajoittavat niiden korkeampi hinta ja latauspisteiden vähyys. Julkisia latauspisteitä on Suomessa noin tuhat.

Lue lisää Örkkiniitystä: Rautajärvet löysivät uuden kodin Örkkiniitystä

Ajankohtaista