Kuopion keskustan tuntumaan 1940-luvulla valmistunut tehdaskiinteistö saneerattiin muutama vuosi sitten nykyaikaiseksi asumisoikeustaloksi. Kuopion kaupunki myönsi Niiralankatu 15:n kiinteistölle kulttuuriympäristöpalkinnon hyvin toteutetusta kulttuuriympäristöteosta vuonna 2016. Palkinto myönnettiin hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kunnostuksesta sekä käyttötarkoituksen muutoksesta, joiden myötä entinen teollisuuskiinteistö sai uuden elämän asuintalona.

niiralankatu15 002

Käytävään on tehty talon historiasta kertova maalaus.

Axel Fritzénin suunnittelemassa rakennuksessa toimi aluksi pyörätehdas ja sen jälkeen leipomo. Talo tunnetaan kuitenkin parhaiten Turon talona, Turo Oy:n vaatetehtaana, jossa valmistettiin miesten vaatteita 90-luvun alkupuolelle asti. Sen jälkeen tiloissa toimi Kuopion Rouvasväenyhdistys, jonka perustama käsityökoulu on perusta Kuopion Muotoiluakatemialle. Talo on ollut asuinkäytössä vuoden 2014 syksystä alkaen. – Muotoiluakatemian entisiä opiskelijoita on käynyt asuntonäytölläkin, kertoo myyntineuvottelija Sini Vartiainen. Tiettävästi jokunen tehtaan työntekijäkin on muuttanut entiselle työpaikalleen.

Palkittu rakennus on 1940-luvun alussa valmistunut, kulttuurihistoriallisesti arvokas ja asemakaavalla suojeltu entinen tehdaskiinteistö. Rakennuksella on huomattava kaupunkikuvallinen ja paikallishistoriallinen arvo. Palkintolautakunnan mukaan muutos asuinkäyttöön on suunniteltu ja toteutettu rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa hyvin kunnioittavalla tavalla.

- Jo saneerausvaiheessa asumisoikeusasunnot menivät hyvin kaupaksi ja kiinnostusta oli paljon, Vartiainen kertoo. Reilun kolmen vuoden aikana on joitakin asuntoja ehtinyt vapautua, mutta asukkaat ovat kyllä olleet todella tyytyväisiä asuntoihin, Vartiainen jatkaa.

IMG 0727

Myyntineuvottelija Sini Vartiainen Niiralankadulla.

 

Lue lisää: Niiralankatu 15, Kuopio.

Ajankohtaista