Asuntojen kuntoa tarvitsee silloin tällöin kohentaa ja sitä varten TA:lla on ammattilaisia, jotka remontoivat asuntoja. Tyypillisesti tarve remontille ilmenee asukkaan vaihtaessa asuntoa, jolloin korjaamme normaalista asumisesta aiheutunutta kulumista. Korjaukset pyritään tekemään ennen kuin uusi asukas muuttaa asuntoon.

IMG 1719

- Isännöitsijä arvioi korjaustarpeen tehdessään muuttotarkastusta asukkaan muutettua pois. Korjaukset ovat pääasiassa huoltokorjauksia, eli paikataan seinissä olevia proppujen reikiä tai kulumia ja huoltomaalataan seiniä ja ovien karmeja. Joissakin tapauksissa muovimaton tilalle asennetaan laminaatti tai vaihdetaan rikkoontunut väliovi, kertoo isännöitsijä Aki Tikkanen Oulun toimistolta. Osa työtehtävistä on asukkaiden ilmoittamia pienten vikojen korjauksia, esimerkiksi kaapin ovien säätämistä tai ikkunoiden tiivistämistä. - Tarvittaessa korjaamme asuttujen asuntojen normaalia kulumista, esimerkiksi maalaamme seiniä tai uusimme lattiapinnoitteet, aivan kuten tyhjissäkin asunnoissa Aki jatkaa.

Päätöksen asuntojen remontointitarpeesta tekee isännöitsijä, mutta asiasta keskustellaan yhdessä asuntomyynnin kanssa. Jos asuntoon laitetaan laminaattilattia, asukas saa valita käytössä olevasta mallistosta mieleisensä värin. Remonttien tarve lisääntyy luonnollisesti samalla, kun kiinteistöt vanhenevat. - Kyllähän ne lisääntyvät ja niiden laajuus ja kesto kasvavat kiinteistön iän myötä, Aki sanoo.

Työtehtäviä ruuvin kiristämisestä asunnon täydelliseen remontoimiseen

Oulun alueella asuntojen remontoinnista vastaa viisi korjausmiestä. Kesäisin on lisäksi kahdesta kolmeen kesätyöntekijää tuuraamassa vakituisia työntekijöitä. Korjausmiehet ovat useille asukkaille ”TA:n kasvot”, sillä joskus he ovat ainoita henkilöitä, joiden kanssa asukkaat ovat asumisen aikana tekemisissä. Teimo Määttä on toiminut TA:n korjausmiehenä kuusi vuotta ja Tero Okkonen seitsemän vuotta. Korjausmiesten työnkuva on kohtalaisen laaja, kaapin saranan ruuvin kiristämisestä kokonaisen asunnon täydelliseen remontoimiseen. – Kahta samanlaista päivää ei ole, jokainen päivä on erilainen, Teimo ja Tero kertovat.

- Käytännössä teemme kaikkia asuntoihin ja yhteisiin tiloihin liittyviä korjaus- ja kunnossapitotöitä, poislukien LVI- ja sähkötyöt. Tyypillisiä työtehtäviä ovat seinien huoltomaalaukset, lattiapinnoitteen uusiminen, pesuhuoneiden saneeraus, saunojen paneloinnin uusiminen ja keittiön työtasojen uusiminen, Teimo ja Tero kertovat. Kiinteistöhuollon vastuulle puolestaan kuuluvat yhteistilojen ja -alueiden tekninen ylläpito. Asunnoissa kiinteistöhuollon työntekijät tekevät lähinnä pienimuotoisia LVI-töitä, mutta muuten asuntoihin liittyvät korjaukset tekevät korjausmiehet.

Remontointitaitojen lisäksi tarvitaan vuorovaikutustaitoja

IMG 1726Kaikilla korjausmiehillä on kokemusta asuntojen remontoinnista vähintään parin vuoden ajalta, osalla runsaasti enemmänkin. Remontointitaitojen ja hyvän fyysisen kunnon lisäksi korjausmiehen työssä tarvitaan vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja sekä kykyä selviytyä haastavissakin tilanteissa. Lisäksi tarvitaan kielitaitoa ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten ja kulttuurien kanssa. – Englantia saa välillä puhua, mutta aina on niistäkin tilanteista selvitty, Tero kertoo. – Ja tarvittaessa pärjää myös käsimerkeillä, jos muuta yhteistä kieltä ei asukkaan kanssa ole, Teimo tietää kokemuksesta.

Toisinaan remonttia tehdään asunnossa, jossa asutaan. Tällöin korjausmies ottaa asukkaaseen aina etukäteen yhteyttä ja sopii ajan, jolloin asunnossa voi tulla käymään. – Kysyn aina samalla, onko asukkailla lemmikkieläimiä, etteivät lemmikki ja korjausmies säikähdä toisiaan, Tero kertoo. – Useimmiten asukkaat myös mainitsevat lemmikeistä itse, Teimo jatkaa.

Korjausmiehet työskentelevät useimmiten yksinään, mutta asuttujen asuntojen remonteissa on usein kaksi miestä, jotta huonekalut saadaan siirrettyä. – Tykkään työskennellä rauhassa itsekseni, joten tällainen työ sopii minulle, Teimo kertoo. – Lounaalla käydään kuitenkin joskus yhdessä, jos samalla suunnalla ollaan, Tero jatkaa.

Ajankohtaista