Lämpötilat ovat vihdoin pakkasella eteläisintä Suomea myöten. Kylmällä ilmalla auton esilämmitys lisää ajomukavuutta ja säästää polttoainekuluissa.

Muista nämä asiat lämmittäessäsi autoa:

1. Lämmitä riittävästi, mutta älä liikaa.lammitystolppa

Nollakelillä riittää vain puolen tunnin esilämmitys. Alle -10 asteen pakkasessa autoa olisi hyvä lämmittää noin tunti ja vasta parinkymmenen asteen pakkasessa tarvitaan kahden tunnin lämmitysaika.

2. Irrota lämmityskaapeli, kun se ei ole käytössä.

Älä jätä auton lämmityskaapelia lämmitystolppaan kiinni silloin, kun autosi ei ole lämmityksessä. Jos lämmitysjohdon toinen pää on kiinni tolpassa ja toinen pää putoaa maassa olevaan vesilätäkköön, aiheutuu lähistöllä liikkuville sähköiskun vaara. Osittain maassa roikkuva lämmitysjohto saattaa myös rikkoutua pihaa aurattaessa tai lunta kolattaessa. Tällöin johdosta voi saada vaarallisen sähköiskun sitä seuraavan kerran käytettäessä.

3. Pidä lämmityspistorasian kansi aina lukittuna.

Lämmityspistorasian kansi on syytä lukita, etteivät esimerkiksi pihalla leikkivät lapset koske pistorasioihin tai työnnä pistorasiaan tikkuja tai keppejä.


Kunhan pidät turvallisuusseikat mielessäsi, on auton esilämmitys suositeltavaa. Jos käynnistät auton kovalla pakkasella ilman esilämmitystä, kuluu polttoainetta desilitra tai kaksi enemmän. Kylmällä moottorilla ajettaessa polttoainetta saattaa kulua lähes 50 prosenttia enemmän. Vuodessa voit säästää polttoainekustannuksissa jopa yli sata euroa, kun esilämmität moottorin.

Ajaminen on mukavampaa ja turvallisempaa, kun auton sisätilat lämpiävät nopeammin. Erillinen sisätilanlämmitin vaikkapa auton jalkatilassa tuo lisää käyttömukavuutta. Auton lämmitys myös kuivattaa sisätiloja ja poistaa huurteen sekä jään ikkunoista.

Lämmittämiseen voi käyttää joko perinteistä sähkökäyttöistä lohkolämmitintä tai polttoainekäyttöistä lisälämmitintä.

Ajankohtaista