Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisi toista kertaa kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista. Tästä ARAn tuoreesta tilastosta käy ilmi, että TA:n käyttövastikkeet ovat edullisimmat lähes kaikissa suurimmissa kunnissa.

JTP19437

TA:n asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 5–8 % (0,6–1,2 euroa neliöltä) ja Turussa noin 8–14 % (0,8–1,5 euroa neliöltä) edullisemmat kuin muilla valtakunnallisesti toimivilla asumisoikeusyhteisöillä.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 67 m² kolmiossa asuvalle asukkaalle tämä tarkoittaa vuodessa lähes jopa 1000 euron ja Turussa jopa 1200 euron säästöä asumiskustannuksissa, sanoo TA-Asumisoikeuden toimitusjohtaja Jouni Linnavuori.

TA:n käyttövastikkeet ovat edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Helsingissä ainoastaan Helsingin kaupungin omistaman Helsingin Asumisoikeus Oy:n asunnoissa on edullisemmat käyttövastikkeet kuin TA:lla.

Edulliset käyttövastikkeet näkyvät vähäisenä vaihtuvuutena

TA:n käyttövastikkeet olivat edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa myös vuonna 2017. ARA julkaisi kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista nyt toista kertaa.

– ARAn tilasto osoittaa, että olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme tarjota asukkaillemme turvallista ja kohtuuhintaista asumista. Edulliset hinnat näkyvät myös erinomaisina käyttöasteina ja asukkaiden vaihtuvuus asunnoissamme on vähäistä, Jouni Linnavuori toteaa.

Asumisoikeusasuntoja valmistuu jatkuvasti lisää

ARAn tilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2018 elokuussa 47 100 asumisoikeusasuntoa. TA-Yhtiöihin kuuluvalla TA-Asumisoikeudella on tällä hetkellä noin 12 600 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea ja se on toiseksi suurin asumisoikeusasuntojen tuottaja. Asumisoikeusasuntoja rakennetaan koko ajan lisää: TA:lle valmistuu vuosien 2018 ja 2019 aikana yhteensä noin 1 600 uutta asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnot ovat keskittyneet suuriin ja kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin. Asumisoikeusasunnoista 45 % sijoittuu pääkaupunkiseudulle. Asumisoikeusasuntoja on kaikkiaan 47 kunnassa.

Voit tutustua ARAn raporttiin tarkemmin täällä.

Ajankohtaista