Asuntomäärämme on viime vuosina kasvanut hurjasti Keski-Suomessa. Jyväskylän ja Kuopion toimistoillemme onkin syntynyt vahva näkemys siitä, millaisia asuntoja ihmiset tällä hetkellä näillä alueilla haluavat. Alue- ja rakennuttajapäällikkö Markku Vartiainen kertoo, millaisia asuntoja nyt kysytään ja on suunnitteilla, ja millaisia asioita uudiskohdetta suunnitellessa täytyy huomioida.

Tiilitehtaantie 56 asumisoikeusasunnot Jyväskylässä

Tiilitehtaantien asumisoikeusasunnot valmistuivat Jyväskylän Palokkaan vuonna 2016.

Rakennuttaminen on useita vuosia kestävä prosessi, joka vaatii ennakointia ja ympäristön seuraamista.
– Pitää osata katsoa vähintään kolme vuotta eteenpäin, että kaikki menee fiksusti. Kohteita on koko ajan eri vaiheissa: on alustavia aihioita, suunnitteilla ja rakenteilla sekä takuun piirissä olevia rakennuskohteita. Esimerkiksi Kuopion Mölymäkeen valmistuvasta, kesäkuussa hakuun tulleesta Kaartokadusta aloitettiin valmistelu viisi vuotta sitten. Tonttihinta täytyy aina saada kohdilleen, jotta se sopii kohtuuhintaiseen ARA-asuntotuotantoon, alue- ja rakennuttajapäällikkö Markku Vartiainen sanoo.

Kun nyt käynnissä olevat hankkeet valmistuvat, Jyväskylässä on 1428 ja Kuopiossa 873 asuntoa. Näiden lisäksi kuluvan vuoden aikana Kuopion ja Jyväskylän alueella lähtee liikkeelle vielä yli 300 asunnon rakennuttaminen.  – Kuopion ensimmäinen kohde valmistui vuonna 2012, ja tavoitteena on, että ensi vuonna lähtisi käyntiin hanke, jonka valmistuessa meillä olisi Kuopiossa jo 1000 asuntoa, Markku kertoo. Asunnot Jyväskylässä ja Kuopiossa ovat asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja.


Ennakointia ja yksityiskohtien hieromista

Keski-Suomen toimistoilla on vahva tietotaito siitä, millaisia asuntoja asiakkaat Jyväskylässä ja Kuopiossa tällä hetkellä haluavat. – Teemme tilastoja hakijoista ja käytämme saatuja tietoja pohjana, kun mietimme, millaisia asuntoja kannattaisi rakentaa. Esimerkiksi Jyväskylän Piipputorin asumisoikeuskohteeseen keskustan tuntumaan kaupunki halusi asukkaiksi lapsiperheitä, mutta todellisuudessa meidän asuntoihin muutti vain muutama lapsiperhe ja pariskuntia muutti isoihinkin asuntoihin. Jatkuvasti täytyy myös seurata ympäristöä ja pysyä ajan hermoilla, Markku kertoo.

Jyväskylän ja Kuopion toimistoilla mietitäänkin porukalla jo hyvin varhaisessa vaiheessa, millaisia asuntoja aletaan suunnittelemaan. – Esimerkiksi pohjaratkaisuja emme koskaan monista, vaan hieromme ne aina tarkasti. Yleensä kahdet ensimmäiset ehdotukset heitetään aina roskiin, Markku sanoo.

Trendien haistelua – millaista asumista ihmiset juuri nyt haluavat?

Markku uskoo, että jos juoksee trendien perässä ja tekee asiat aivan kuten muutkin, tulee seinä jossain vaiheessa vastaan. Hieman eri lailla tekemällä on myös vähemmän kilpaillussa markkinassa. – Meidän näkemys poikkeaa tällä hetkellä valtavirrasta Kuopiossa ja Jyväskylässä. Jyväskylässä asuntojen keskipinta-ala on yleisesti 39,7 m², kun meidän asunnoissa se on 60 m². Lisäksi meidän kohteissa on kerhotila, pesula ja nettiyhteydet valmiina. Varsinkin vanhemmille ihmisille tarjotaan yhteisöllisyyttä, jotta ihmiset voisivat enemmän kohdata toisiaan, Markku kertoo. – Kun Jyväskylässä muut toimijat rakennuttavat tällä hetkellä paljon pieniä asuntoja, meiltä kysytään monenkokoisia asuntoja, hän jatkaa.

Rakennusinsinööriksi kouluttautunut Markku Vartiainen on työskennellyt rakennuttamistehtävissä vuodesta 1989 alkaen. Hän on rakennuttanut työuransa aikana noin 4000 asuntoa, joista puolet TA:lla. Markku on 30 vuoden aikana ehtinyt saada käsityksen siitä, mikä trendi seuraa mitäkin. – Esimerkiksi asuntokohtaisille ulkoiluvälinevarastoille on tällä hetkellä tarvetta, jotta kalliille pyörällekin on turvallinen säilytyspaikka, Markku sanoo.

Tällaiset varastot ovatkin tulossa Kuopioon suunnitteilla olevaan Nauriskatu 2:n asumisoikeuskohteeseen. – Kohde on suunniteltu muutenkin liikkuville ihmisille – ei tarvitse liikunnan perässä lähteä toiselle puolelle kaupunkia kuskaamaan nuorisoa, kun lähellä on liikuntapaikat, päiväkodit ja koulut, Markku sanoo. – Kaupunkikehitys on menossa siihen, että ei tarvitsisi liikkua paikasta toiseen vaan kaikki palvelut olisivat lähellä.

– Meidän vahvuus on se, että tuotamme koko ajan paljon asuntoja, joten tiedämme, miten kysyntä ja tilanne muuttuvat, Markku kiteyttää.

Kuopion Männistön seniorikortteli osoitteessa Lonnrotinkatu 25

Kuopion Männistön seniorikorttelissa voi viettää aikaa naapureiden kanssa viihtyisällä sisäpihalla tai kerhohuoneessa, jossa järjestetään monenlaista ohjelmaa. Korttelissa on asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja.

 

Etsitkö asuntoa Jyväskylästä?

Etsitkö asuntoa Kuopiosta?

Lue asukkaiden kokemuksia:

Tutustu asumismuotoihin:

 

Ajankohtaista