Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisi loppuvuodesta 2019 kolmatta kertaa kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista. Tästä ARAn tuoreesta tilastosta käy ilmi, että TA:n asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat edullisimmat pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Turussa, vaikka yhtiön asunnot ovat markkinoiden uusimpia.

TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnoissa on tutkitusti paras hinta-laatusuhde.

TA:n asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 7-8 % (0,85-0,95 euroa neliöltä), Lahdessa noin 4-9 % (0,4-0,9 euroa neliöltä) ja Turussa noin 9-16 % (0,8-1,5 euroa neliöltä) edullisemmat kuin muilla valtakunnallisesti toimivilla asumisoikeusyhteisöillä.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 67 m² kolmiossa asuvalle asukkaallemme tämä tarkoittaa vuodessa lähes 750 euron ja Turussa jopa 1200 euron säästöä asumiskustannuksissa, sanoo TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen.

Jyväskylässä, Kuopiossa ja Tampereella TA:n asunnot ovat hieman kalliimpia kuin alueiden edullisimmalla toimijalla, mutta eroa on vain 0,3 – 2,2 %. Hieman kalliimpaa hintatasoa selittää se, että TA:n asunnot ovat kyseisillä alueilla 6-20 vuotta uudempia kuin alueiden edullisimmalla toimijalla.
 
TA:n asumisoikeusasuntojen hyvä hinta-laatusuhde näkyy vähäisenä vaihtuvuutena ja erinomaisena käyttöasteena. – Tarjoamme asukkaillemme korkealuokkaisia, verrattain uusia asuntoja edulliseen hintaan. Sen vuoksi asuntojemme käyttöaste on yli 99 % ja asunnoissamme asutaan pitkään, keskimäärin 6 vuotta, Esa Mustonen sanoo.


Asumisoikeusasuntoja valmistuu jatkuvasti lisää

ARAn tilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2019 elokuun lopussa 49 000 asumisoikeusasuntoa. Asuntojen määrä lisääntyi 1 900 asunnolla edellisvuoteen verrattuna. TA-Yhtiöihin kuuluvalla TA-Asumisoikeus Oy:llä on tällä hetkellä noin 13 500 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea ja se on suurin uusien asumisoikeusasuntojen rakennuttaja. TA:lle valmistuu vuoden 2020 aikana noin 700 uutta asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnot ovat keskittyneet suuriin ja kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin. Asumisoikeusasunnoista 45 % sijoittuu pääkaupunkiseudulle. Helsingin seudun kunnat mukaan lukien asumisoikeusasuntojen osuus on 55 %. Asumisoikeusasuntoja on kaikkiaan 48 kunnassa.

Voit tutustua ARAn raporttiin tarkemmin täällä.

Asumisoikeusasunnoista ja asumisoikeusasumisesta voit lukea lisää täältä.

Ajankohtaista