Oulussa Liikkujantie 19:n uudessa rivitaloyhtiössä tuotetaan sähköä sekä kiinteistön omaan että muiden käyttöön.

Lämpöä ja sähköä tuotetaan puuhakkeesta pihapiirissä sijaitsevassa omassa pienvoimalaitoksessa, CHP-laitoksessa. Ylimääräinen sähkö myydään sähköyhtiölle.

liikkujantie-19-piha

–  Asunnot ovat vuokra-asuntoja, joiden asukkaat voivat myös ostaa huoneistoihinsa omassa voimalaitoksessa tuotettua sähköä, Farmivirtaa, kertoo isännöitsijä Ville Saastamoinen. Farmivirralla tarkoitetaan sähköä, joka tuotetaan mikro- ja pienvoimaloissa uusiutuvilla raaka-aineilla. Tuottaja voi myydä omasta käytöstä ylimääräisen sähkön eteenpäin Farmivirtana, kuten tässäkin tapauksessa tehdään.

Isännöitsijän mukaan sähköä on riittänyt jonkin verran myyntiin. – Oman CHP-laitoksen hyöty on, että lämmityskustannukset ovat edullisemmat kuin sähköä tai öljyä käytettäessä alueella, johon ei saa kaukolämpöä, isännöitsijä kertoo.

Pienvoimalaitoksen etuna ovat myös vähäiset hiilipäästöt. Maalämpöön, kaukolämpöön ja suoraan sähkölämmitykseen verrattuna se on selvästi vähäpäästöisin lämmitysjärjestelmä. Lisäksi laitos tuottaa sähköä ja lämpöä mahdollisen sähkökatkon aikana.


Lue lisää:

Tutustu Liikkujantie 19:n vuokra-asuntoihin
Energiatehokas ja ekologinen rakentaminen -julkaisu

Ajankohtaista