TA-Yhtiöiden massiivitiilirunkoiset vuokrakerrostalot Oulussa ovat saaneet Vuoden parhaat ARA-neliöt -laatupalkinnon. Pohjantikankuja 4:n kerrostaloissa on käytetty vanhan ajan painovoimaista ilmanvaihtoa ja massiivitiilirakennetta, nykytekniikkaa hyödyntäen. Talojen avulla kerätään kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää TA:n uusien asuntokohteiden suunnittelussa.

TA-Yhtiöiden Pohjantikankuja 4:n vuokrakerrostalot saivat ARA-laatupalkinnon

Pohjantikankuja 4:n palkitut kerrostalot valmistuivat lokakuussa 2020 Oulun Kaakkuriin, Kiviharjun kaupunginosaan. Kahdessa kolmekerroksisessa rakennuksessa on kaikkiaan 40 ARA-vuokra-asuntoa. Asuntoja on kaksioista neljän huoneen asuntoihin, ja ne ovat kooltaan 40,5–84,5 m². Talo kiinnosti jo rakennusvaiheessa kovasti, ja uudet asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa lokakuun lopussa.

Tavoitteena oli rakentaa mahdollisimman luonnonmukaiset ja terveet talot käyttäen kestäviä materiaaleja. Kokeilun taustalla on halu kokeilla painovoimaista ilmanvaihtoa ja massiivitiilirakennetta nykytekniikalla, sillä painovoimaista ilmanvaihtoa on ennen käytetty onnistuneesti.

Idean kehittänyt TA-Yhtiöiden silloinen aluejohtaja, nykyinen rakennuttajakonsultti Jouko Knuutinen kertoo, että lähtökohtana oli ajatus mahdollisimman huoltovapaasta ja elinkaarikestävästä rakentamisesta. Tästä hänen mieleensä tulivat yksiaineinen seinärakenne ja painovoimainen ilmanvaihto.

– Ajattelimme kokeilla ikivanhaa massiivitiilirakennetta, jota on käytetty jo sata vuotta sitten. Ottamalla ”kaksi askelta taakse, jotta voidaan ottaa yksi askel eteenpäin”, eli palata tässä kohteessa painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Olisiko koneellinen ilmanvaihto asunnoissa asia, josta voitaisiin kokeellisesti luopua?, Jouko Knuutinen pohtii.

Täysin tiilirakenteiset ulkoseinät

Palkittujen kerrostalojen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut oululainen Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Rakennusurakoitsijana toimi Pohjola Rakennus Oy Suomi.

– Tämän hankkeen työniminä ovat olleet ”terve talo” ja ”massiivitiilirakenteen ja painovoimaisen ilmanvaihdon uusi tuleminen”. Tavoitteena on ollut toteuttaa rakennusfysiikan kannalta hyvin pitkäikäiset ja turvalliset rakenteet ja järjestelmät, avainsanana on yksinkertaisuus, pääsuunnittelija, arkkitehti Kari Kanniainen Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy:stä kertoo.

Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset, ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Tämä näkyy ikkunoiden ja ovien aukoissa, ja lisäksi muurattua tiiliseinää on jätetty näkyviin joihinkin asuntoihin sisustuksellisena elementtinä.

– Painovoimainen ilmanvaihto näkyy mm. poikkeuksellisena hormi- ja piippumääränä, mikä antaa oman ilmeensä ulkoarkkitehtuuriin. Ikkunoiden ja parvekeovien ympäristöissä on myös poikkeavia yksityiskohtia, Kari Kanniainen kertoo.

Rakennuksen toimintaa seurataan valmistumisen jälkeen ja tavoitteena on verrata toteutunutta energiankulutusta passiivitalokohteisiin, jotka on toteutettu nykyaikaisin rakentein ja järjestelmin. Tavoitteena on myös verrata sisäilmasto-olosuhteita ja käyttäjäkokemusta perinteisen ja nykyaikaisen rakentamistavan mukaisissa rakennuksissa. Seurantaa ja tarkkailua varten talojen tiiliseinien rakenteisiin on upotettu lämpö- ja kosteusantureita. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää TA-Yhtiöiden uusien asuntokohteiden suunnittelussa.

TA-Yhtiöiden Pohjantikankuja 4:n vuokrakerrostalot saivat ARA-laatupalkinnon. Tiiliseinää on jätetty joihinkin asuntoihin sisustuksellisena elementtinä.

Muurattua tiiliseinää on jätetty näkyviin joihinkin asuntoihin sisustuksellisena elementtinä.

Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto jaettiin viidennen kerran

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon laadukkaasta rakentamista yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Tunnustuksen keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Palkinnon saavan kohteen valitsee ARA. Vuoden 2021 palkinto luovutettiin ARA-päivän verkkoseminaarissa 21.1.2021.

Valtion tukema asuntotuotanto on ollut jo vuosikymmenien ajan asumisen ja asuntorakentamisen kehittämistyön suunnannäyttäjä. ARA-kohteiden halutaan myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä toimivan esimerkkeinä suomalaiselle asuntorakentamiselle.

Lue lisää:

Uutinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusken sivuilla

Pohjantikankuja 4:n vuokra-asunnot

Ouluun valmistuvat kerrostalot poikkeavat nykyrakentamisesta

TA-Yhtiöiden Pohjantikankuja 4:n vuokrakerrostalot saivat ARA-laatupalkinnon

 

Ajankohtaista