Koska sähkö- ja hybridiautot ovat tulevaisuutta, TA-Yhtiöt on varautunut rakentamaan asuinkiinteistöihinsä autoilijoiden tarvitsemaa latauskapasiteettia. Sähköautojen latausvalmiuden lisäksi TA-Yhtiöt tarjoaa asukkailleen jatkossa myös latauspisteitä.

Sähköautojen lataus mahdollistuu jatkossa TA-Yhtiöiden asukkaille (Kuva: Ensto)

Sähköautojen latausasemien asennukset on aloitettu tämän vuoden tammikuussa. Ensimmäisenä Enston latausasemat käyttöönsä saivat Miilukorventie 6:n asumisoikeusasukkaat Espoossa. Kuva: Ensto.

Latausmahdollisuuksia ei rakenneta yhdessä yössä, joten TA-Yhtiöt on laatinut oman tiekartta-suunnitelman, jonka avulla uudisrakennusten ja nykyisen asuntokannan latausinfra voidaan rakentaa kokonaisuutena.

– Vuoteen 2040 mennessä lähes kaikki ajoneuvot Euroopassa ovat sähköisiä. Jos asuntorakentamisemme kasvu säilyy, arviomme mukaan vuoteen 2030 mennessä TA-Yhtiöillä on noin 30 000 parkkiruutua, TA-Yhtiöiden kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev sanoo.

Latausverkosto rakennetaan yhteistyössä Enston kanssa

Sähköautojen latausverkosto rakennetaan yhteistyössä suomalaisen teknologia-alan yrityksen Enston kanssa. Asuinkiinteistöihin asennetaan Ensto One -latausasemat.

– Enston tarjoaman sähköautojen latausratkaisun avulla voimme pitää latauksen kohtuuhintaisena asukkaillemme ja varmistaa hyvän laadun. Taustajärjestelmän avulla näemme myös koko ajan tarkalleen, kuinka paljon energiaa kuluu. Käytämme latausasemien asennukseen omaa asennustiimiä tai ulkopuolisia urakoitsijoita, jotka ovat kaikki Enston kouluttamia, Alexandre Zaitsev sanoo.

Ennen latauspalvelun valintaa TA-Yhtiöt kartoitti asukkaiden sähkö- ja hybridiajoneuvojen käyttötottumuksia. Asukkaiden keskimääräinen ajomatka on 50–60 kilometriä päivässä. Ajoneuvot latautuvat pääsiassa yöaikaan, jolloin energiamäärää riittää myös täyssähköautolle ja pidemmällekin ajomatkalle.

− Autojen latausta on tarkasteltu kokonaisuutena. Monet lataavat ajoneuvojaan kotilatauksen lisäksi kauppareissuilla, julkisilla latausasemilla ja harrastepaikoissa, jos niissä on tarjolla latausmahdollisuus. Myös työnantajat ovat parantamassa latausmahdollisuuksia työpaikoilla, Alexandre Zaitsev toteaa.

Enston myyntijohtaja Margit Salminen kertoo, että Ensto kehittää ratkaisuja nimenomaan asiakkaiden tarpeiden mukaan.
– Keskustelimme sähköautojen latauksesta TA:n edustajien kanssa ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin Ensto Onea ei ollut vielä olemassa. Ensto One onkin suunniteltu TA:n kaltaisten asuntotoimijoiden tarpeisiin, sillä se on ratkaisuna kevyempi kuin muut yksiköt, Salminen sanoo.

Latausasemien lisääminen ei vähennä parkkiruutuja. – Ensto One latausaseman tärkeä ominaisuus on se, että se soveltuu sekä ladattaville ajoneuvoille että polttomoottorilla varustetuille ja lämmitystolppaa tarvitseville ajoneuvoille, Zaitsev kiteyttää.

 

TA-Yhtiöiden sähköautojen latausverkosto rakennetaan yhteistyössä Enston kanssa (Kuva: Ensto)

TA-Yhtiöiden kiinteistöjen latausratkaisuksi valikoitui Enston Ensto One -latausasemat. Kuva: Ensto.

Asennukset aloitettiin Espoon Karhusuolla

Tällä hetkellä sähköautojen latauspisteiden kysyntä on painottunut pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten asumisoikeuskohteisiin. Kaikissa uusissa asuntokohteissa latausasemia ja latausvalmiuksia rakennetaan niin, että parkkipaikkoja voivat käyttää kaikki autoilijat. Latausvalmiudet varustetaan sähkötolpilla, jotka ovat tilanteen vaatiessa helposti muutettavissa latauspisteeksi.

Espoon Karhusuolla sijaitsevan Miilukorventie 6:n asumisoikeusasukkaat saivat ensimmäisinä käyttöönsä Enston latausasemat tämän vuoden tammikuussa. Kuudessa autopaikassa on nyt sähköauton latausasema, jonka latauslaitetta voi käyttää myös auton moottorin lämmittämiseen. Miilukorventie 6 toimii samalla pilottikohteena, kun latausmahdollisuuksia lisätään myös muissa TA-Yhtiöiden asuinkiinteistöissä.

Vain latausta tarvitseva asukas maksaa latauksesta.

− Koska olemme valtion tukemien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen osalta yleishyödyllinen toimija, tavoitteenamme ei ole kerätä voittoa, vaan tuottaa kustannustehokasta palvelua asukkaille päästötöntä autoilua edistäen, Zaitsev tähdentää.

TA-Yhtiöiden sähköautojen latausverkosto rakennetaan yhteistyössä Enston kanssa (Kuva: Ensto)

TA-Yhtiöiden kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev ja Enston Margit Salminen ihastelivat valmista latausasemaa Espoon Miilukorventiellä. Kuva: Ensto.

Latausasemia lisätään vähitellen

Asukkailta saatujen yhteydenottojen perusteella olemme keränneet listan kiinteistöistä, joissa sähköautojen latausmahdollisuudelle on tarvetta. Latausasemat asennetaan näihin kiinteistöihin vähitellen.

Jokainen asukas voi ilmoittaa kiinnostuksensa sähköautojen latausta kohtaan ottamalla yhteyttä kotitalonsa kiinteistömanageriin. Kiinteistömanagerin yhteystiedot löytyvät kiinteistön ilmoitustaululta tai hakutoiminnolla täältä.

 

Ajankohtaista