Useat asukkaamme ovat olleet kiinnostuneita sähköautojen latausmahdollisuuksista kotona. Haluamme TA:lla tukea sähköisen liikenteen kehitystä ja ja vastata asukkaiden tarpeisiin tarjoamalla sähköautojen latauspisteitä vähitellen sitä mukaa, kun niille on tarvetta.

 TA-Yhtiöt tarjoaa asukkailleen sähköautojen latauspisteitä vähitellen (Kuva: Ensto Oy)

Tavoitteenamme on viedä sähköautojen latausinfra lain vaatimustasoa pidemmälle ja tukea ennakoiden kansallisia päästövähennystavoitteita. Latausasemien asennukset on aloitettu tämän vuoden alussa niistä kiinteistöistä, joiden asukkaat ovat ilmaisseet tarpeensa latausasemille.

– Kun kyseessä on olemassa oleva kiinteistö, reagoimme latauspaikkojen tarpeeseen ja toteutamme latausasemien asennukset vuoron perään juoksevassa järjestyksessä. Tällä hetkellä emme valitettavasti ehdi varustamaan autopaikkoja ennakkoon. Latausasematarpeet painottuvat tällä hetkellä pääkaupunkiseudulle, mutta tarpeita on myös muissa kasvukeskuksissa, TA-Yhtiöiden kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev sanoo.

Uudiskohteet rakennamme jatkossa siten, että ne varustetaan jo rakentamisvaiheessa tietyllä määrällä latausasemia. Loput parkkiruudut varustetaan latausasemavarauksilla.

Kotilataus on kiireisen arjen mukavuustekijä

TA-latausratkaisun kehittäminen alkoi asukkaiden tarpeiden kartoituksella. Sen pohjalta kehitimme mahdollisimman hyvin sopivan ratkaisun, joka huomioi myös tulevat tarpeet ja sähköautoilun kasvua koskevat ennusteet. Asukkaiden tasapuolista kohtelua painotettiin, sillä latausasemalla varustettujen autopaikkojen tulee soveltua myös autoille, joita ei ladata.

– Tarjoamme kotilatausta, joka on kiireisen arjen laadukas mukavuustekijä. Auton akku latautuu vaivattomasti sillä aikaa, kun auto on pysäköitynä kotipihalle. Asukkaan ei tarvitse miettiä missä päin matkan varrella täytyy poiketa lataamassa akkuja, jotta pääsee perille asti, Alexandre Zaitsev kertoo.

Moni sähköautoilija lataa sähköautoaan nyt ja jatkossakin useassa paikassa.
– Näemme vuoden 2030 tilanteen niin, että lataus tapahtuu kotona, kauppareissulla, työpaikoilla, harrastuksissa ja myös julkisilla pikalatureilla. Ei ole yhtä ja ainutta oikeaa paikkaa ladata sähköautoa, Alexandre Zaitsev arvioi.

Monipuoliset Ensto One -latausasemat

TA:n asuinkiinteistöihin asennetaan Ensto Oy:n Ensto One -latausasemat. – Kyseessä on kotitalouskäyttöön tarkoitettu latausasema, joka on varustettu 3,6 kW:n Type 2 -liittimellä ja schuko-pistorasialla. Latausaseman pistorasiaa voi siis käyttää myös auton lämmittämiseen lohkolämmittimellä. Latausasemalla varustetut autopaikat soveltuvat näin myös muille kuin sähköautoille, Alexandre Zaitsev kertoo.

Vain sähköautojen lataajat maksavat latauksesta. Latausaseman käytöstä tehdään erillinen sopimus. Kiinteä käyttömaksu veloitetaan latausaseman käyttösopimuksen perusteella kuukausittain samalla periaatteella kuin autopaikan maksu. Lataussähkö laskutetaan todellisen mitatun kulutuksen mukaan jälkikäteen neljännes- tai puolivuosittain tai asukkaan poismuuton yhteydessä.

– Poikkeuksena ovat ne pientaloissa asuvat, joiden autopaikka on sisäänkäynnin yhteydessä ja joissa asukas maksaa autopaikan sähkön huoneiston sähkölaskun yhteydessä. Kyseisissä tapauksissa TA maksaa latausaseman ja asukas vastaa latausaseman asentamisen kustannuksista. Latausaseman käytöstä ei tällöin myöskään tehdä sopimusta eikä asukasta veloiteta latausaseman käytöstä, Zaitsev sanoo.

TA:n asuinkiinteistöihin asennetaan Ensto Oy:n Ensto One -latausasemat (Kuva: Ensto Oy)

Jutun kaikki kuvat: Ensto Oy

Lue lisää:

Sähköautojen lataus - TA-latausratkaisu

Ajankohtaista