Tampereen Vuorekseen Isokuusen alueelle on rakenteilla kuuden puukerrostalon poikkeuksellinen kokonaisuus, joka on neliöiltään mitattuna Suomen suurin puukerrostalohanke. Rakennushankkeeseen liittyy myös laaja Tampereen yliopiston tutkimushanke.

Isokuusen kuuden puukerrostalon kokonaisuus on kooltaan 13 600 kerrosneliötä. Näin suurta määrää puukerrostaloneliöitä yhtenä hankkeena ei ole toteutettu Suomessa aiemmin, ja hanke on iso kokonaisuus myös Euroopan mittakaavassa. Hankkeen kehittäjänä ja KVR-urakoitsijana toimii Arkta Rakennus Oy. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkworks Arkkitehdit Oy.


Isokuuseen rakennettavan korttelin taloista kolmeen tulee TA:n asumisoikeusasuntoja. Asumisoikeusasuntoja valmistuu kaikkiaan 103, ja niistä ensimmäiset ovat muuttovalmiita kesällä 2021. Loput asunnot valmistuvat arvion mukaan marraskuussa 2021. Kokonaisuuden kolmeen muuhun kerrostaloon tulee A-Kruunu Oy:n vuokra-asuntoja.

Rakennusten perustukset ja alapohja ovat betonia, mutta tästä ylöspäin kaikki on puuta. Kantavat rakenteet sekä portaat ovat puuelementtejä, kuten hissikuilu ja vesikattokin.


Puurakentamista myös tutkitaan

Rakennushankkeeseen liittyy laaja Tampereen yliopiston tutkimushanke ”Puurakentaminen kestävän kiinteistökehittämisen keinona”, Pukki. Tutkimushankkeessa selvitetään puukerrostaloihin liittyvien verkostojen arvonluontia sekä kiertotalouden ja liiketoimintamallien kehittämistä puurakentamisen näkökulmasta.


– Puurakentamisen tutkimusta on lähestytty vahvasti rakennusteknisestä ja -fysikaalisesta näkökulmasta. Teknisesti puusta voidaan jo rakentaa vaativiakin rakenteita, mutta puukerrostalorakentaminen ei ole kuitenkaan kovin yleistä Suomessa, väitöskirjatutkija Juha Franssila sanoo.


Kiinnostus puukerrostalorakentamista kohtaan on kuitenkin kasvussa. Tampereella puurunkoiseen rakentamiseen rohkaisevat Tampereen kaupungin hiilineutraaliustavoitteet sekä kaupungin puurakentamisen ohjelma. Tampereen kaupunki on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Puurunkoisen kerrostalon hiilijalanjälki on betonirakenteista pienempi kaikissa rakentamisen vaiheissa.


– Vastuullisuus sekä kestävä kehitys ovat nousseet rakennusalan sijoittajaryhmien keskuudessa keskeisiksi puheenaiheiksi, ja puukerrostalorakentaminen on tätä kautta herättänyt yhä suurempaa kiinnostusta. Sen potentiaali yhtenä mahdollisena ratkaisuna kestävän kehityksen tavoitteisiin on tunnistettu, ja ala hakeekin tällä hetkellä hyviä referenssihankkeita laajemman kiinnostuksen tueksi. Isokuusen kohde tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkastella puukerrostalorakentamisen prosessia ja hankkeen osapuolten välistä yhteistyötä sekä yhdistää tutkimustyö osaksi rakennusalan kehittämistä, Juha Franssila kertoo."

ARAn tavoitteiden mukaista rakentamista

Kuusikko-rakennushanke ja siihen liittyvä Pukki-tutkimushanke ovat lähtöisin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn käynnistämästä ja Tampereen yliopistolla järjestetystä opiskelijoille suunnatusta puurakentamisen suunnittelukilpailusta. Kilpailun ehdotuksista valittiin toteuttamiskelpoisin idea, jonka tavoitteena oli löytää kohtuuhintaisia asuntosuunnitteluratkaisuja.
Pukki-tutkimushanke jatkuu kesään 2022 saakka. Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön yhteiskehittämisalusta CoreLab järjestää hankkeen tiimoilta seminaareja ja työpajoja yhteistyössä yrityskumppaneiden kanssa.

Isokuusen puukerrostalokokonaisuus:


Aihkinkatu 6 ja Honkakuusenkatu 5, Tampere kohteessa on 13 600 kerrosneliötä ja 195 asuntoa! 103 TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasuntoa ja 92 A-Kruunu Oy:n vuokra-asuntoa.


Asunnot ja niiden valmistuminen

Valittavana on monipuolisesti asuntoja jokaiseen elämäntilanteeseen. – Vaihtoehtoja on kompakteista yksiöistä erikokoisiin kaksioihin ja kolmioihin sekä tilaviin neljän huoneen saunallisiin perheasuntoihin asti. Kaikille asuntotyypeille on ominaista, että jokaiselle neliölle on paikkansa ja tarkoituksensa, kertoo myyntivastaava Leena Peltola.


Mitä aiemmin uudiskohteen asunnon varaa, sitä varmemmin saa juuri haluamansa asunnon. Osa asunnoista on jo varattu, mutta valinnanvaraa ja erilaisia asuntokokoja on vielä mukavasti tarjolla. – Kannattaa kuitenkin olla nopea, jotta varmistat uuden kotisi tässä poikkeuksellisessa puukerrostalokorttelissa.


Jokaisessa asunnossa on yhtä asuntoa lukuun ottamatta lasitettu parveke, joka jatkaa asunnon sisätiloja mukavasti ulos ja toimii lisähuoneena lämpiminä vuodenaikoina. Suurimmassa osassa asunnoista on myös oma sauna, joten saunomaan pääsee silloin kun itse haluaa. Asuntoihin tulee laminaattilattiat ja maalatut seinät, kylpyhuoneet puolestaan laatoitetaan. Ikkunoihin asennetaan sälekaihtimet lisäämään asumisviihtyvyyttä. Asukkaiden yhteiskäytössä on mm. talopesula, ulkoiluvälinevarastotiloja sekä piha-alueella leikki- ja oleskelupaikat.

Lisätietoja kohteesta saat tästä!

TA:lla on jo entuudestaan puurakenteisia kerrostaloja osoitteissa Perhosenkierto 33 Helsingissä ja Rubiinikehä 1a Vantaalla.

Ajankohtaista