Asunnon irtisanominen

Poismuuttajan muistilista

 1. Asunnon irtisanominen

  Muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- ja tai asumisoikeussopimus kirjallisesti.  Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi irtisanomispäivästä alkaen ja asumisoikeusasunnon luovutusaika on kolme kuukautta irtisanomispäivästä alkaen. Irtisanomalla asunnon ajoissa, vältyt päällekkäisiltä maksuilta. Täältä saat tietoa asunnon irtisanomisesta.

 2. Vakuutukset

  Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä tarvittavat vakuutukset uuteen asuntoon. Varmista myös, miten vakuutukset ovat voimassa muuton aikana.

 3. Sähkösopimus

  Irtisano vanha sähkösopimus ja tee uusi sähkösopimus sähköyhtiön kanssa uuteen asuntoon. Sähkösopimus on hyvä hoitaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja samalla on hyvä kilpailuttaa sähköntoimittajat. Jos asut sähkölämmitteisessä asunnossa, sähkösopimus tulee pitää voimassa käyttövastikkeen maksuvelvollisuuden ajan, vaikka muuttaisitkin asunnosta aiemmin pois.

 4. Laajakaista

  Sulje vanha laajakaista ja ota selvää uuden asunnon laajakaistamahdollisuuksista.

 5. Muuttoilmoitus

  Tee muuttoilmoitus Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon (ent.maistraatti). Muuttoilmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Tarkista Postin ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta, mille yrityksille tiedot menevät, sillä tätä kautta tieto muutosta ei mene kaikkiin yrityksiin. Varmista, että uusi osoitteesi on kaikkien tarvittavien tahojen tiedossa.

 6. Muuttopäivä, muuttoauto ja muuttomiehet

  Varaa muuttoauto ja etsi muuttomiehet. Mikäli haluat ostaa muuton ulkopuoliselta yritykseltä, kannattaa ne kilpailuttaa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Varaa muuttolaatikoita tarpeeksi paljon. Hyvä nyrkkisääntö on, että muuttolaatikoita tarvitaan 1 kpl/m². Muuttolaatikoita voi vuokrata useista eri yrityksistä. Lisäksi tarvitset muuttoa varten teippiä, jätesäkkejä, sanomalehtiä ja lattiansuojapaperia.

  Pakkaa kaikki tavarat valmiiksi ennen muuttopäivää. Käytä mieluimmin muuttolaatikoita, mutta jos niitä ei ole käytettävissä, käytä pahvilaatikoita tai jätesäkkejä. Merkitse laatikoihin ja jätesäkkeihin selvästi, mitä ne sisältävät ja minne ne on tarkoitus uudessa asunnossa kantaa. Muista tyhjentää myös varastotilat ja ottaa pyörä pyörävarastosta. Ohjeista muuttomiehet hyvin. Kerro, minne haluat minkäkin tavaran vietävän. Helpottaa paljon, että tavarat viedään kerralla oikeisiin huoneisiin. Muista varata muuttomiehille syötävää ja juotavaa.

 7. Asunnon loppusiivous

  Tee asuntoon perusteellinen loppusiivous ennen asunnon luovutusta. Lue ohjeet muuttosiivouksen tekemiseen. Jos haluat teettää siivouksen ammattilaisella, tutustu TA-Asumispalvelujen muuttosiivouspalveluun.

 8. Huoneistotarkastuksen tilaus

  Kiinteistömanageri tarkastaa asunnon muuttosi jälkeen. Tilaa huoneistotarkastus tämän lomakkeen avulla http://ta.fi/ilmoituslomake.

 9. Avainten palautus

  Palauta kaikki vastaanottamasi ja asumisaikana teettämäsi avaimet toimistollemme, ellei toisin ole sovittu. Tarkista yhteyshenkilöltäsi, mihin toimipisteeseen avaimet palautetaan. Katso toimistojen yhteystiedot täältä.

 10. Vakuusmaksun palautus

  Mikäli kaikista maksuista on huolehdittu asianmukaisesti ja asunto luovutetaan avaimineen hyvässä kunnossa, palautetaan vakuusmaksu kokonaisuudessaan noin kahden viikon kuluessa asunnon hallinnan ja sopimuksen päättymisestä.

 11. Asumisoikeusmaksun palautus (asumisoikeusasukkaille)

  Asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä. Asumisoikeusmaksun arvossa huomioidaan myös asuntoon mahdollisesti tehtyjen lisä- ja muutostöiden hyvitys. Myyntineuvottelija laskee asumisoikeusmaksun arvon.

  Palautettava asumisoikeusmaksu on ilmoittamallanne tilillä, tileillä tai pankin selvittelytilillä, mikäli sopimus on lainan vakuutena, noin kolmen pankkipäivän kuluttua asumisoikeusmaksun palautuseräpäivästä. Palautuksen edellytyksenä on, että asumisoikeussopimus on palautettu TA:lle, huoneiston hallinta on päättynyt, huoneisto on tyhjä ja siivottu, kaikki avaimet on luovutettu ja kiinteistömanageri on tarkastanut huoneiston.