Asunnon vaihtaminen

Asumisoikeusasunnot

Haluaisitko isomman tai pienemmän asumisoikeusasunnon tai muuttaa kenties toiselle asuinalueelle tai paikkakunnalle? Jos harkitset asumisoikeusasunnon vaihtoa, tutustu asuntotarjontaamme tai löydä asunnonvaihtokumppani vaihtopörssistämme.

Sinulla on muutama vaihtoehto, miten voit vaihtaa ASO-asunnosta toiseen.

  1. Voit hakea mitä tahansa uutta asumisoikeusasuntoa mistä tahansa Suomesta aivan kuten muulloinkin. Tutustu asuntotarjontaamme ja jätä meille asumisoikeushakemus. Voit hakea niin vapaisiin ja vapautuviin kuin varattuihinkin asumisoikeuskohteisiimme. Tarvitset hakemista varten käyttämättömän järjestysnumeron. Jos hakijoita on yhtä aikaa useita, etusijalla on hakija, jolla on pienin järjestysnumero. Lue lisää asumisoikeusasunnon hakemisesta.
  2. Mikäli olet jo asumisoikeusasukas, voit hakea vaihtoa samassa kohteessa oleviin ASO-asuntoihin ilman uutta järjestysnumeroa. Samassa talossa tai kohteessa asuvana olet uudella tarjouskierroksella etusijalla asukasvalinnassa. Mikäli samasta asunnosta kiinnostuneita hakijoita on samasta talosta useita, asuntoa tarjotaan ensin sille hakijalle, jonka asumisoikeussopimus on vanhin eli ollut voimassa pisimpään.
  3. Asumisoikeusasunnon vaihtopörssissä eli ASO-vaihtopörssissä voit vaihtaa ASO-asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasunnossa asuvan kanssa, myös yli yhtiörajojen. Voit ilmoittaa vaihtopörssissä halukkuudestasi vaihtaa asumisoikeusasuntoa tai etsiä sopivaa asunnon vaihtokumppania muiden jättämistä ilmoituksista. Et tarvitse järjestysnumeroa, jos vaihdat asuntoa päittäin toisen asumisoikeusasukkaan kanssa. Lue lisää asumisoikeuden vaihtopörssistä.

Tarvitsenko järjestysnumeron vaihtaessani asumisoikeusasuntoa?

Kahdessa alla mainitussa tilanteessa on kyse niin sanotuista etuoikeutetuista vaihdoista, jolloin et tarvitse uutta järjestysnumeroa. Kaikissa muissa asumisoikeusasunnon vaihtotilanteissa tarvitset uuden järjestysnumeron.

  • Asumisoikeusasuntoa keskenään vaihtavat asumisoikeuden haltijat eivät tarvitse järjestysnumeroa.
  • Voit hakea samassa talossa tai samassa kohteessa olevaa vapautuvaa asuntoa ilman järjestysnumeroa ja olet etusijalla asukasvalinnassa. Jos hakijoita on useita samasta talosta, asia ratkaistaan tehtyjen sopimusten mukaisesti; etusijalla on hakija, jonka asumisoikeussopimus on vanhin eli ollut voimassa pisimpään. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, ratkaistaan etusija sopimukseen merkityn järjestysnumeron perusteella.
  • Jos vaihdat asuntoa toisen asumisoikeusyhteisön omistamaan taloon tai saman omistajan toiseen kohteeseen, tarvitset käyttämättömän järjestysnumeron. Voit hakea järjestysnumeron ARAn palvelusta.

Etuoikeutetuissa vaihdoissa ei sovelleta asumisoikeusasunnon tarve-edellytystä eli varallisuusselvitystä ei tarvitse tehdä. Varallisuusselvitys ei koske myöskään yli 55-vuotiaita hakijoita. Muissa tapauksissa varallisuusselvitys tulee tehdä.


Vuokra-asunnot

Vuokra-asunnon vaihtaminen onnistuu normaalisti irtisanomalla nykyinen asunto ja hakemalla uutta asuntoa. Otathan huomioon, että irtisanomisaika koskee myös asunnon vaihtajia.

Myös vuokra-asukkaiden on mahdollista vaihtaa asuntoja keskenään. Uutta hakemusta ei tällöin tarvita ja myös irtisanomisajoissa voidaan joustaa, kunhan se sopii molemmille osapuolille.