Asunnosta huolehtiminen

Lämmitys

Asuntojen yleisin lämmitysmuoto kaukolämpöverkon alueella ovat vesikiertoiset lämpöpatterit, joissa kiertää ulkolämpötilan mukaan säädetty lämmin vesi. Pien- ja rivitaloissa lämmitysmuotona voi olla myös suora sähkölämmitys. Kaukolämpö sisältyy huoneiston vuokraan tai käyttövastikkeeseen, sähkölämmityksen maksaa asukas itse oman sähkösopimuksensa mukaisesti ellei muuta ole sovittu.

Huoneilman terveellinen lämpötila on +20 – 22 °C, pesuhuoneissa hieman korkeampi, noin 21 – 23 °C. Huoneilman lämpötilan voi mitata luotettavasti miltä tahansa oleskelualueelta noin metrin korkeudelta lattiasta ja 1,5 metrin päässä ulkoseinästä. Kovilla pakkasilla ja lämmityskauden alussa, ennen kuin sisälämpötila tasaantuu ulkolämpötilan laskun jälkeen, huoneistot saattavat ajoittain tuntua viileämmiltä. Jos huoneistossa on liian kuuma, ei kannata tuulettaa lämpöä pois, vaan säätää patteritermostaatteja pienemmälle. Asunnon lämpötilan lasku yhdellä asteella laskee lämmityskuluja noin viidellä prosentilla.

Lämmityslaitteet ja termostaatit

Lämmityspattereita ei saa peittää ja ilmankierto niiden ympärillä tulee mahdollistaa. Pattereita säädetään termostaattiventtiilillä, joka tunnustelee sisäilman lämpötilaa ja säätää sitä sopivaksi. Termostaatin edessä ei saa pitää paksuja verhoja, huonekaluja tai lämpöä tuottavia laitteita, sillä ne voivat vaikuttaa patterin toimintaan. Patteri voi tuntua kylmältä tai vain yläosastaan lämpimältä, vaikka huoneen lämpötila olisi täysin normaali. Myös eri paikoissa olevat patterit voivat tuntua keskenään erilämpöisiltä. On myös hyvä huomioida, että 20 – 22 asteista huonetta hyvin lämmittävä patteri on pinnastaan vain noin 30 °C lämpöinen, joka tuntuu viileältä käteen. Joissakin kohteissa on vesikiertoinen lattialämmitys, jonka käytöstä löytyy tarkemmat tiedot asukaskansiosta.

Pesuhuoneissa ja kosteissa tiloissa lämmitys tapahtuu yleensä kiertovesipattereilla tai lattialämmityksellä. Kiertovesipatterit on kytketty lämpimän käyttöveden linjaan ja tällöin ne toimivat myös kesäisin, jolloin kiinteistön muu lämmitysverkosto on kytketty pois päältä. Pesuhuoneiden kiertovesipattereissa ei ole säätömahdollisuutta ja pesuhuoneet saattavat varsinkin kesäisin tuntua liian lämpimiltä.

Joskus voi olla, että huoneiston patterit eivät lähde lämmittämään ja kaipaavat ilmausta. Jos epäilet tätä tai jos patterista kuuluu ääniä (lorinaa tai suhinaa), jos patteriventtiilistä valuu vettä tai jos patteriventtiilien säätämisestä huolimatta asunnossa on liian kylmä tai kuuma, tee asiasta ilmoitus huoltoyhtiöön.