Asunnosta huolehtiminen

Sähköjärjestelmät ja sulakkeet

Seinä- ja kattopistorasiat

Valaisimia varten on katossa huoneiston kiinteänä varustuksena kattokoukku ja kattorasia tai sokeripala. Valaisin ripustetaan ensin kattokoukkuun, jonka jälkeen se liitetään joko kattorasiaan tai sokeripalaan. Valaisin tulee osata asentaa oikein, sillä väärin asennettu valaisin on hengenvaarallinen ja lisäksi paloturvallisuusriski. Valaisinta poistettaessa tulee varmistaa, että kattokoukku ja kattorasia tai sokeripala jäävät kattoon paikalleen eivätkä lähde valaisimien mukana pois. Puuttuvista kattorasioista veloitetaan asiakaslaskutushinnaston mukainen hinta.

Seinäpistorasiat ovat huoneistoissa yleensä suojamaadoitettuja. Näihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn sähkölaitteen pistotulpan. Pistorasioihin voi hankkia turvatulpat pienten lasten turvallisuuden vuoksi. Jos kyseessä on sähkölämmitteinen huoneisto, sijaitsee huoneiston ryhmäkeskuksessa usein ”kotona/poissa” -kytkin, joka mm. laskee asunnon lämpötilaa muutamalla asteella poissaolon ajaksi. Joskus kytkin saattaa myös vaikuttaa pistorasioihin tulevaan sähköön, jolloin kytkimen asento kannattaa tarkastaa mahdollisten vikatilanteiden ilmetessä.

Parvekepistorasioille on asunnossa yleensä samanlainen kytkin kuin valaisimille, josta virta kytketään päälle.

Lamppujen ja sulakkeen vaihtaminen

Omien valaisimiesi lisäksi vastuullesi kuuluu sulakkeiden, jääkaapin ja uunin lamppujen sekä loisteputkien ja niiden sytyttimien vaihto ja hankinta. Jääkaapin ja uunin lamppuja myydään päivittäistavarakaupoissa. Loisteputkia vaihdettaessa on syytä vaihtaa samalla sytyttimet ja joskus pelkkä sytyttimienkin vaihto saattaa riittää. Käytetyt loisteputket ja pienloistelamput ovat ongelmajätettä, joita ei saa viedä talon jätepisteeseen vaan niille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen.

Sulakkeet ovat yleensä perinteisiä vaihdettavia sulakkeita tai automaattisulakkeita. Perinteisiä sulakkeita myydään rautakaupoissa ja päivittäistavarakaupoissa, automaattisulake kytketään takaisin päälle nostamalla kytkin ylös. Ennen sulakkeen vaihtoa tulee selvittää, mistä ongelma johtuu. Sulakkeet ylikuormittuvat yleensä joko viallisesta laitteesta tai liiallisesta laitteiden samanaikaisesta käytöstä. Ryhmäkeskus, jossa ovat asunnon sulakkeet ja pääkytkin, sijaitsee yleensä eteisessä.

Muista sähköturvallisuus

  • Pidä sähkölaitteet ja -johdot, pistorasiat ja kytkimet kunnossa.
  • Käytä mieluimmin FI-merkittyjä sähkölaitteita.
  • Teetä sähköasennukset ja -korjaukset alan ammattilaisilla.
  • Estä laitepalot puhdistamalla sähkölaitteet pölystä ja huolehdi niiden tuuletuksesta.
  • Katkaise virta televisiosta ja muista sähkölaitteista käytön jälkeen.
  • Älä käytä sähkölaitteita suihkun tai kylvyn aikana.
  • Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja ja suojamaadoitettuja pistorasiaan kytkettyjä laitteita.
  • Älä jätä liettä, pesukoneita, kiuasta tai silitysrautaa päälle valvomatta.
  • Väärin käytetty tai viallinen sähkölaite voi aiheuttaa käyttäjälleen hengenvaaran. Siksi sähköasennukset ja -korjaukset on syytä teettää alan ammattilaisilla.